Anker

Hanstholm-Thisted Marineforening har fået et anker. Rul ned af siden og læs mere om ankeret.

Hvis nogen har oplysninger om ankeret, for eksempel om dets oprindelse, hvor det har været anvendt og meget mere, hører vi gerne nærmere.

Et af Marineforeningens mangeårige medlemmer - Fritz Hansen - fik for nylig et anker i sit garn ved fiskeri i Vigsø bugt 6 mil ud fra Hanstholm. Ankeret lå på 9 meter vand. Frits Hansen forærede ankeret til Marineforeningen.

Sådan så ankeret ud. Tværstangen er dog afmonteret for at blive behandlet særskilt. Omkring ringen var der stadig rester af omviklet tovværk. Dette er fjernet her.

Dette billede antyder, hvor stort ankeret er.

I ankerets tværstang er der hugget dette symbol ind. Det ligner tallet 4 skrevet med romertal. Til højre i symbolet er der 2 vandrette streger. Hvad symbolet betyder, vides ikke.

Ivan O. Sørensen har fremstillet denne stregtegning af anket, der angiver mål m.v. Klik på billedet for at se det i stort format.

Oplysningerne om ankeret har været forelagt for Gert Normann Andersen, der er erhvervsdykker og blandt andet står bag det nye Sea War Museum i Thyborøn. Han skriver i en mail:

"Tillykke med det meget flotte anker, som må have ligget helt begravet i sand siden det er så godt bevaret!

Som type kan anker og den krumme ankerstok dateres til perioden primo 1650 til 1750. Ankeret har de ideelle mål for et anker, som normalt er brugt siden midten af 1600-tallet

Ankerarmenes cirkelslag fortæller, at ankeret er af den samme type som dem der blev brugt i Skandinavien og Holland.

Engelske og franske ankre har en anden udformning når det gælder arme og flige.

Størrelsen fortæller, at det kommer fra et skib der har været ca. 8 m bredt og 40 m langt. Et stort skib for den tid, sikkert et orlogsskib eller kompagniskib.

Romer tallet IV på stokken kunne måske? indikere ankeret er dansk og er bygget i Chr. IV regeringstid, men hvem ved???

Når skibene blev hugget op. blev ankrene solgt og brugt på andre skibe, så alene af den grund vil det være helt umuligt at sætte navn på et skib der har mistet sit anker i Vigsø Bugt.

Der kan være vægtangivelser og mestermærke i ankre, og i sjældne tilfælde også skibets navn. I så fald sidder mærkerne nederst på læggen lidt over krydset, slået ind i jernet. Det kan også sidde samme sted i et rundt stykke bly som er forsænket ind i jernet."